Informator

Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz

  • 2008-01-08

 

 „Sięgamy po niego codziennie.
Nie wyobrażamy sobie, żeby mogło go kiedyś zabraknąć.
Traktujemy go jako coś, co towarzyszy nam od dzieciństwa.
Jest czymś normalnym, zwykłym.”
 

7 stycznia w piekarni Stefana Busia w Nowej Dębie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz, zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Izbę Rzemieślniczą z Rzeszowa. W szranki stanęło 10 uczniów z województwa podkarpackiego.
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz jest turniejem trójstopniowym. Biorą w nim udział uczniowie klas trzecich zasadniczych szkół zawodowych w zawodzie piekarz. Tematyka turnieju obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych, poszerzone o literaturę zawodowa. Po napisaniu testu z części teoretycznej uczniowie udali się do piekarni, aby wykazać się w części praktycznej.
  

Uczniowie mieli do wykonania następujące zadania:
- przygotowanie ciasta pszennego, odważenie zadanej masy kęsa i przygotowanie z niego wyrobów typu: bułki montowe, bułki poznańskie, rogale, kajzerki,
- przygotowanie ciasta półcukierniczego, odważenie zadanej masy kęsa i przygotowanie z niego dowolnego przekładanego i nieprzekładanego wyrobu, 2 chałek i wyrobu według własnego pomysłu,
- przygotowanie ciasta chlebowego, odważenie zadanej ilości i masy kęsa oraz przygotowanie 2 chlebów okrągłych, 2 podłużnych i 1 okolicznościowego.
 

Tak przygotowane i upieczone wyroby były oceniane przez 7 –osobową komisję pod względem organoleptycznym i wizualnym.
Laureaci 2 pierwszych miejsc, awansowali do szczebla ogólnopolskiego, zaś zwycięzcy 3 pierwszych miejsc zwolnieni zostaną z praktycznej części egzaminu czeladniczego. Konkurs odbył się pod nadzorem Kuratorium Oświaty z Rzeszowa.
Rywalizacja zawodników była zacięta, bowiem każdy ze startujących wykazał się dobrą znajomością sztuki piekarniczej. Byli bowiem laureatami szczebla I.
 

Po zakończeniu turnieju członkowie komisji w swoich przemówieniach podkreślali rangę zawodu piekarza, zawodu tak ważnego dla każdego „zjadacza chleba”. Wyrazili zadowolenie, że w ostatnim roku zwiększyła się liczba rzemieślników, w tym piekarzy.
Słowa podziękowania kierujemy do znanego w nowodębskim środowisku społecznika – Stefana Busia, który po raz kolejny bezinteresownie włożył wysiłek w popularyzację zawodu piekarza wśród młodzieży, jak również w promocję Nowej Dęby.

MS

 

 

 

 

Urzad Miasta i Gminy Nowa Dęba.

Realizacja: ideo. Powered by: Edito CMS